top of page
Cele 4 dimensiuni ale feminitatii romanesti - Volumul I

​​
       Una dintre co-autoarele primului volum al lucrarii "Cele 4 dimensiuni ale feminitatii rominesti", proiect iniţiat şi coordonat de d-na Monica Tatoiu.

 

     Cele 4 dimensiuni ale feminitatii romanesti - Volumul I Cartea vă invită să descoperiţi, alături de Monica Tatoiu şi alte femei remarcabile ale spaţiului socio-cultural autohton, cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti. "Cele 4 dimensiuni ale feminitatii romanesti" este primul proiect editorial care prezintă intr-o notă personală, confesivă, relaţiile esenţiale din existenţa femeii din România: relaţia cu sine, cu familia, cu profesiunea şi cu divinitatea. Aceste 4 dimensiuni ale spaţiului feminin sunt abordate în scurte eseuri de către cele peste 70 de autoare, într-o carte care radiografiază realitatea românească.

       Prima dimensiune propusă de Monica Tatoiu autoarelor acestor mărturisiri a fost "o invitaţie către un "striptease" neconvenţional. Cât de importantă este relaţia mea cu mine? Cât de bine mă reprezintă oglinda? Cât de curajoasă sunt în a-mi recunoaşte slăbiciunile?..."

      A doua dimensiune, importantă pentru traiectoria în viaţă, este răspunsul la întrebarea "cum mă percep ceilalţi, cum se reflectă persoana mea în oglinda reprezentată de cei cu care relaţionez".

      A treia dimensiune din confesiunile autoarelor acestei cărţi vă dezvăluie "povestea acestui drum, de la sămânţă la rod, cu bucuriile şi durerile lui, a dilemei dintre profesia de femeie şi profesia socială a fiecăreia".

     A patra dimensiune propusă povestitoarelor noastre o reprezintă "perspectiva spirituală asupra existenţei fiinţei umane, credinţa sau lipsa conştientizării ei". Proiectul, unic în România, concretizat în acest prim volum, îşi propune să aducă în faţa publicului cititor o parte a diversităţii aspectelor gândirii feminine contemporane.

     Proiectul a fost iniţiat şi coordonat de Monica Tatoiu.

 

      Cuprinde 644 de pagini, monocromie. Anul tiparului 2010.

Kinderträume
 

       Ilustrația cărții de copii Kinderträume - autor Anne Junesh.

    

       O carte pentru copii este fără valoare, dacă nu are o ilustraţie plăcută! Povestioarele despre fetiţa Maria, care vorbeşte cu un om de zăpadă ajungând prietenul ei de joacă, a fetiţei Miriam în grădina zoologică cu păpuşa ei Annabell, care devine regina piticilor şi al băieţelului Dieter în plimbarea lui cu animalele gri, deci şoricelul Konni, măgarul Konrad şi elefantul Conradus cu ocazia zilei lui de naştere în cartea „Visele copiilor” sunt mult mai bine percepute de copii prin ilustraţia nespus de bună.

 

       Cuprinde 66 de pagini, poliocromie. Anul tiparului 2011.

Schnick-Schnack!
 

​​       Ilustrația cărții de copii Schnick-Schnack! - autor Anne Junesh.
 

 

       Spiriduşilor din cartea „Schnick-Schnack” d-na Marinela Porumb le-a dat viaţă. Astfel copii îşi pot imagina mai bine toate peripeţiile băiatului Tino cu spiriduşii şi şudiripsii. Spiriduşii cei buni se luptă cu şudiripsii cei răi din Sibiu până la Marea Neagră, la castelul Peleş, la Ocna Sibiului ajutaţi de unii copii şi adulţi, care vor binele oraşului. Toate desenele sunt potrivite textului şi înflăcărează imaginaţia cititorilor prin culorile adecvate. Mimica şi expresia ţinutei personajelor exprimă exact caracterul lor.

 

       Cuprinde 88 de pagini, poliocromie. Anul tiparului 2013.

Pictori sebeșeni de ieri și de azi

- catalog de expozitie , Sebeș - mai 2004

 

 

      " Față în față generații de pictori sebeșeni, în expoziție și pe aceste pagini dalbe de Apulum fac loc unei întrebări: Ce au în comun? Simplu: proporția unei căutări în care culoarea este îmbrăcămintea sacră care topește în suflet, în timp, cuprinzîndu-le mereu într-o sintagmă hrănitoare: iubirea, ca artă, devenită pâinea de toate zilele, adică felul în care artiștii își dau mâna într-o superbă ramificație a frumuseții.

       Realizatorii acestei lumi nici nu au dorit altceva decât să ne reîncarce respirația cu valorile, mai mult sau mai puțin patrimoniale, să se știe că ele există ca rădăcini ale lumii, invitându-ne să ne luminăm cu diversitatea ei.

       A ne lumina cu tablourile acestea, înseamnă, de fapt, a le înfia ca brazdele perene ale sufletului, lăsându-le generațiilor viitoare ca sentiment curat, lumină ce a dat în fruct, pentru că fiecare tablou este o îmbrăcăminte de trudă și de sărbătoare."

                                                                                                            Ion Mărgineanu

 

       Cuprinde 64 de pagini, poliocromie. Anul tiparului 2004.

Pictori sebeșeni - Marinela Porumb

- Catalog de expozitie , Sebeș - august 2005

 

 

      "Suntem la al treilea catalog "Pictori sebeșeni de ieri și de azi". Prin cel de față evidențiem o parte din activitatea artistică a doamnei MARINELA PORUMB.

      Uimesc și încântă deopotrivă privirea și sufletul vizitatorilor expoziției domniei-sale bogata paletă coloristică, acuratețea expresiei artistice, finețea detaliului, limpezimea de gînd și simțire aduse cu har în virful penelului. Tablourile cu flori, peisajele din urbe și împrejurimi ca și cele din alte părți ale țării și ale lumii vibrează de fiorul bogăției sufletești care le-a dat naștere.

     Considerăm necesară permanentizarea strădaniei lucrătorilor din domeniul culturii de a pune în valoare creațiile artistice ale sebeșenilor prin expoziții și/sau editarea de cataloage concomitent cu cele mai importante manifestări culturale periodice ale localității noastre.

        Doamnei MARINELA PORUMB îi mulțumim pentru rodul împlinitor de frumusețe și pentru generozita-

tea cu care ni-l împărtășește tuturor"

                                                                                                            Gheorghe Maniu

 

       Cuprinde 76 de pagini, poliocromie. Anul tiparului 2005.

bottom of page